Zabıtalar, izinsiz bildiri dağıtanlarla çatıştı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2005 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin, izinsiz bildiri dağıttıkları ve kaldırımı işgal ettikleri gerekçesiyle engellemeye çalıştığı Türkiye Komünist Partisi'ne (TKP) üye gençler ile zabıta memurları arasında arbede yaşandı. Tekme ve yumrukların konuştuğu kavgada 2'si zabıta memuru, 4'ü TKP'li olmak üzere 6 kişi yaralandı.

Olay, bu akşam saat 16.30 sıralarında Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde meydana geldi. Üzerinde "Manisa Zorlu Baba'nın çiftliği mi?" başlıklı bildiri dağıtmak isteyen TKP üyesi bir grup genç, kaldırım işgali konusunda zabıta görevlileri ile tartıştı. Zabıtanın "Kaldırımda bildiri dağıtamazsınız, yolda yürüyen vatandaşa zorla bildiri veremezsiniz" uyarılarını dikkate almayan gençler, bildiriyi dağıtmaya devam edince, zabıta ekipleri ile aralarındaki tartışma büyüdü. Sözlü tartışmanın büyümesiyle gençler ile zabıta ekipleri tekme tokat birbirine girdi. Kavgada Ali Arga isimli zabıta komiseri başından, zabıta memuru Metin Yurden kolundan yaralandı. TKP'li gençler arasında yer alan Onur Elemdağ, Mustafa Fidan, Ferit Demir ve Erhan Evran ise çeşitli yerlerinden yaralandı.

Yaralı zabıta memurları ekip arabasıyla Manisa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Başından darp edilen Ali Arga'nın yarılan kaşının üzerine dikiş atıldı. Yaralı gençler ise kavgadan sonra TKP Manisa İl Binası'ndan çıkmayarak zabıtanın binanın önünden ayrılmasını bekledi. Olay yerine gelen TKP Manisa İl Başkanı Yümnü Kement, gençlerin darp edildiğini iddia ederek, olay yerine polisi çağırarak şikayetçi olacaklarını bildirdi. Yümnü Kement ile Manisa Belediyesi Zabıta Müdürü Hakkı Doymaz zaman zaman gerilen ortamda sözlü tartışma yaşandı. Olay yerine gelen polis ekipleri, tarafları sakinleştirerek, şikayetçi olacaklarını söyleyen TKP'li gençleri ekip arabasıyla rapor almaları için Manisa Devlet Hastanesi'ne götürdü.

"YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ"

TKP Manisa İl Başkanı Yümnü Kement, siyasi haklarının engellendiğini ve zabıtanın suç işlediğini iddia etti. Olayın ardından avukat ile gelen Kement, "Arkadaşlarımız yasal haklarını kullanarak bildiri dağıtmak istemiş. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi partisinin çalışmasını zabıta engellemiştir ve arkadaşlarımız darp edilmiştir. Yasal haklarımızı kullanacağız" dedi.

Zabıta Müdürü Hakkı Doymaz ise TKP'li gençlerin izin almadan bildiri dağıttıklarını söyleyerek Kabahatler Kanunu kapsamında durumun suç olduğunu iddia etti. Doymaz, "Daha önce yasal izinlerini alarak bildiri dağıttılar. Hatta şehir merkezinde stand kurdular. Ancak bu kez sokak ortasında kaldırımlarda, insanların geçeceği yerleri işgal ederek vatandaşların yürümesini engelleyecek şekilde bildiri dağıtmaya başladılar. Zabıta arkadaşlarımızın, dağılmaları konusundaki uyarılarına karşılık verince görevli memura mukavemet ederek bir komiser arkadaşımızı darp ettiler. Yaptıkları, Kabahatler Kanunu'na göre 100-3 bin YTL arasında ceza gerektiriyor. Başından dikiş atılan ve yaralanan diğer memur arkadaşımız şikayetçi olacak" diye konuştu.

Öte yandan, zabıtanın TKP'li gençlerin saldırısına uğradığını iddia edilen Bembir-Sen ve Memur-Sen Konfederasyonu, olayı kınadı. Memur-Sen Konfederasyonu Başkanı Abdülnasır Şimşek, "Zabıta memurlarımız daha önce işportacıların, pazarcıların ve esnasın saldırısına uğrardı ama şimdi ilk defa bir siyasi partinin saldırısına maruz kaldı. Bu durum zabıta memurlarının ne kadar zor şartlarda görev yaptığını gösteriyor. Memurlarımıza saldıran TKP'yi şiddetle kınıyoruz. Gerekli hukuki müracaatlarımızı yapacağız" dedi. Farklı bir konuya dikkat çeken Şimşek, "Avrupa'da zabıta yerine şehir polisleri vardır. Burada da zabıta daha fazla yetkilerle donatılıp, caydırıcı malzemeler verilip belediye bünyesinde şehir polisi olarak bir birim oluşturulmalıdır. Şu aşamada polis gibi çalıştığından, en azından polis kadar yetkili yapılmalıdır. Türkiye'de 120 işportacıya 1 zabıta memuru düşmektedir. Zabıta memurlarımız ne yazık ki sözle caydırma, ikna etme yolunu kullanabiliyor ve bu tür saldırılara maruz kalıyor. Yetkililerden bu konuda zabıta yetkileri konusunda düzenleme yapmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber